Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στον τύπο 2 του ιού του έρπητα.

Μεταδίδεται με την επαφή και οι φορείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ακόμη και χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει με άμεση δερματική επαφή, έχοντας σεξουαλική επαφή  χωρίς προφυλακτικό ή με στοματικό σεξ.

Συμπτώματα

Αρχικά εμφανίζονται μικρές φουσκάλες πάνω στα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού. Στη συνέχεια σπάζουν και προκαλούνται τοπικά έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από πόνο και κνησμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς μολύνονται από τον ιό χωρίς να το αντιληφθούν γιατί τα συμπτώματα είναι ήπια.

Συχνά ο ασθενής παρουσιάζει υποτροπές της ασθένειας, με επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέχρι και 4 έως 5 φορές το χρόνο.

Εγκυμοσύνη και έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και θανατηφόρες λοιμώξεις σε νεογνά των οποίων η μητέρα έχει ενεργό λοίμωξη στα γεννητικά όργανα κατά την ώρα του τοκετού.

Εάν μια γυναίκα έχει ενεργό λοίμωξη με έρπητα κατά τον τοκετό, συστήνεται να γίνεται καισαρική τομή για να αποφευχθεί η μετάδοση και μόλυνση του νεογνού με τον ιό.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει θεραπεία η οποία να εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό. Υπάρχουν φάρμακα εναντίον του ιού, τα οποία μπορούν μειώσουν τη διάρκεια και τη συχνότητα των εκδηλώσεων και υποτροπών της ασθένειας.

Η καλύτερη πρόληψη σε περίπτωση σεξουαλικής επαφής είναι η χρήση προφυλακτικού. Δίδονται αντιικά φάρμακα όπως ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη, φαμσυκλοβίρη σε δόσεις πρωτολοίμωξης ή υποτροπής. Σε ασθενείς με συχνές υποτροπές η καθημερινή κατασταλτική αγωγή κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου μειώνει τη συχνότητα των υποτροπών κατά 75%.

Παράγοντες που προκαλούν την αναζωπύρωση είναι το παρατεταμένο στρες, η κατάχρηση αλκοόλ, το δυνατό ηλιακό φως (υπεριώδες), καθώς και όλες οι παθήσεις που ελαττώνουν την άμυνα του οργανισμού.

Θεραπείες