Δωρεάν αποστολή πάνω από 100€

Oνυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη των νυχιών η οποία προκαλείται κυρίως από ένα είδος  μυκήτων που ονομάζεται  δερματόφυτα. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του νυχιού, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας, της κοίτης και της μήτρας του νυχιού. Είναι επτά φορές πιο πιθανό να εμφανίσετε ονυχομυκητίαση στα νύχια των ποδιών από ό,τι στα νύχια των χεριών. […]

Η ονυχομυκητίαση είναι μια λοίμωξη των νυχιών η οποία προκαλείται κυρίως από ένα είδος  μυκήτων που ονομάζεται  δερματόφυτα. Η ονυχομυκητίαση μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του νυχιού, συμπεριλαμβανομένης της πλάκας, της κοίτης και της μήτρας του νυχιού. Είναι επτά φορές πιο πιθανό να εμφανίσετε ονυχομυκητίαση στα νύχια των ποδιών από ό,τι στα νύχια των χεριών.

Η χρήση κλειστών υποδημάτων, οι τραυματισμοί και η κακή υγιεινή προδιαθέτουν στην ανάπτυξη ονυχομυκητιάσεων. Αυξημένο κίνδυνο εμφανίζουν επίσης τα ατοπικά άτομα, τα ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα σε ανοσοκαταστολή και με κυκλοφοριακές διαταραχές.

Ονυχομυκητίαση: Διάγνωση

Μετά την κλινική εξέταση με μικροσκόπιο, με τη μέθοδο της απόξεσης δίδεται καλλιέργεια του μύκητα από την προσβεβλημένη περιοχή έτσι ώστε να γίνει ταυτοποίηση του μύκητα και να δοθεί το σωστό πλάνο θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει καλλιέργεια, διότι έτσι θα αποκαλυφθεί το είδος του μύκητα και θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αν κριθεί σκόπιμο, δίδεται και ιστολογική εξέταση του όνυχα.

Θεραπεία ονυχομυκητίασης

Ο βαθμός της προσβολής του μύκητα στο νύχι είναι καθοριστικός για τη θεραπεία που θα προτείνει ο ιατρός, όπως επίσης για το αν θα γίνει τοπικά ή συστηματικά.

Οταν εντοπιστούν στο αρχικό τους στάδιο, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικές θεραπείες, ακόμα και με φυσικούς τρόπους. Οι συνηθέστεροι τρόποι είναι δύο:

  • Θεραπεία με έλαιο τεϊόδεντρου: Έχει ισχυρές αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες και έρχεται σε φυσική μορφή μόνο του ή αναμεμειγμένο με άλλα αντισηπτικά συστατικά. Μπορείτε να το αναμείξετε με ελαιόλαδο και να το εφαρμόσετε πάνω στο μύκητα, να το διαλύσετε σε νερό και να κάνετε ποδόλουτρο ή να το αναμείξετε με γέλη αλόης και να το εφαρμόσετε τοπικά.
  • Θεραπεία με φαρμακευτική κρέμα, γέλη ή πούδρα που περιέχει ιτρακοναζόλη, τερμπιναφίνη ή κυκλοπυροξολαμίνη.

Η συγκεκριμένες τοπικές θεραπείες ενδείκνυνται για ονυχομυκητιάσεις αρχικού σταδίου, και όχι για προχωρημένες καταστάσεις, εξαιτίας των βραδέων αποτελεσμάτων τους. Μπορεί να χρειαστεί να περάσουν μέχρι και μήνες για να υποχωρήσει ο μύκητας με τοπική θεραπεία και γι’ αυτό πρέπει, παράλληλα με την τοπική θεραπεία, να ακολουθούνται όσο το δυνατόν πιο ευλαβικά οι οδηγίες καθαρισμού και υγιεινής της περιοχής.

Συστηματική Θεραπεία Στους Μύκητες Νυχιών  
Αν βλαβη του μύκητα έχει ξεπεράσει το 50% της επιφάνειας του νύχιου τ΄τε η τοπική θεραπεία πρέπει να συνδυαστεί με συστηματική θεραπεία.Η συστηματική θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων αφορά στη λήψη διά στόματος φαρμάκων που περιέχουν ιτρακοναζόλη, τερμπιναφίνη και κυκλοπυροξολαμίνη. Η δοσολογία και διάρκεια της θεραπείες ορίζεται πάντα από τον ειδικό δερματολόγο ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες.  Επειδή αυτές οι ουσίες μεταβολίζονται κυρίως στο συκώτι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη των φαρμάκων. Οι ασθενείς που τελικά λαμβάνουν τα φάρμακα  αυτά θα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά ώστε να αναφέρουν στο γιατρό τους κάθε σύμπτωμα όπως ανορεξία, ναυτία, εμετό, υπέρχρωση ούρων ή αποχρωματισμό κοπράνων. Δεν θα πρέπει να χορηγούνται οι ουσίες αυτές σε ασθενείς με αυξημένες τιμές ηπατικών ενζύμων εκτός αν η αναμενόμενη ωφέλεια αντισταθμίζει τον κίνδυνο.

 

Τελευταία προϊόντα
Δείτε τα τελευταία προϊόντα μας
Θεραπείες
Υπηρεσίες
Προϊόντα
Blog
Πίσω στο κεντρικό μενού
Πολυνουκλεοτίδια: Η Νέα Τάση στη Φροντίδα του Δέρματος
Τι είναι τα Skinboosters;
Πόση διάρκεια έχει το Botox;
Τι είναι το νήμα PDO;
Εξωσώματα VS PRP Βλαστοκυττάρων
Γιατί να επιλέξετε Rf Fractional Microneedling ;
Θυλακίτιδα: η λύση είναι το Laser Αλεξανδρίτη!
NANOSOFT ™ EYE BOOST
10 συχνές ερωτήσεις για την μεσοθεραπεία