Μύθοι για τον HPV

Eκατομμύρια γυναίκες και άντρες μολύνονται από τον ιό των ανθρώπινων θηλώματων,HPV, κάθε χρόνο.Το εμβόλιο HPV προσπαθεί να το αλλάξει. Μόνο δύο βολές μπορούν να προστατεύσουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια από τα πιο επικίνδυνα στελέχη HPV – και τους καρκίνους που προκαλούν. Τώρα συστήνεται για πολλούς ενήλικες μέχρι 45 ετών.

Έρευνα της Merck, η οποία περιελάμβανε περίπου 3.200 ενήλικες γυναίκες, έδειξε ότι το εμβόλιο είναι 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης, των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, των προγονικών βλαβών και των κολπικών προκαρκινικών βλαβών, των προκαρκινικών βλαβών του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που σχετίζονται με τους HPV 6, 11, 16 και 18.

Το HPV εμβόλιο αποτελεί σήμερα το μοναδικό μέσο πρωτογενούς πρόληψης, καθώς η λοίμωξη από τον ιό που προκαλεί τον καρκίνο δεν μπορεί να προληφθεί με κανέναν άλλο τρόπο. Υπάρχουν και άλλοι HPV τύποι υψηλού κινδύνου για εκδήλωση προκαρκινικών βλαβών ή καρκίνου οι οποίοι δεν εμπεριέχονται στα δύο αυτά εμβόλια. Γίνεται λοιπόν προφανές γιατί παρά τον εμβολιασμό, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται ο ετήσιος κυτταρολογικός έλεγχος με την δοκιμασία κατά Παπανικολάου. Ο HPV εμβολιασμός αποτελεί σε όλο τον κόσμο τη σύγχρονη ιατρική πρακτική της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Μύθοι για τον HPV

  1. Ο HPV είναι σπάνιος

Τα στελέχη HPV προκαλούν τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στον κόσμο και είναι υπεύθυνες για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ως ομάδα, ο τύπος του ιού HPV υπερβαίνει τα 100, αλλά δεν οδηγούν όλοι οι τύποι σε καρκίνο.

  1. Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα

Οι HPV μεταδίδονται μέσω επαφής με μολυσμένο δέρμα ή βλεννογόνους. Κοινές περιοχές του σώματος μετάδοσης του ιού είναι το στόμα, ο πρωκτός, ο κόλπος,ο τράχηλος και το πέος.

  1. Υπάρχει μόνο ένας τύπος HPV που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

Οι τύποι HPV υποδιαιρούνται σε δύο κατηγορίες – χαμηλού κινδύνου (που σχετίζονται με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων) και υψηλού κινδύνου (που σχετίζονται με τραχηλικές βλάβες και καρκίνους). Ο τύπος 6 και ο τύπος 11 σχετίζονται με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ οι τύποι 1, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 σχετίζονται με καρκίνους των γεννητικών οργάνων.

  1. Εάν έχετε μολυνθεί από HPV, θα το ξέρετε

Τα κονδυλώματα συνήθως εμφανίζονται τρεις εβδομάδες έως οκτώ μήνες μετά από μια μόλυνση και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι και δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Μερικοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί ανακαλύπτουν την ύπαρξη του ιου μετά από εμφάνιση κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων ή από το αποτέλεσμα ενός τεστ Παπανικολάου.

  1. Εάν κάποιος προηγουμένως έχει μολυνθεί με HPV, δεν μπορεί να ξανακολλήσει

Τα εμβόλια HPV προστατεύουν από ΚΑΠΟΙΑ στελέχη του ιού. Παρόλο που οι προηγούμενες συστάσεις για εμβόλια επικεντρώθηκαν σε αγόρια και κορίτσια προτού είναι σεξουαλικά ενεργά, ακόμα οι ενήλικες ηλικίας 27 έως 45 ετών μπορεί επίσης να ωφεληθούν. Ακόμη και αν τα άτομα αυτά είχαν προηγουμένως μολυνθεί με ένα στέλεχος, ένα εμβόλιο θα μπορούσε να αποτρέψει την μόλυνση από τα υπόλοιπα στελέχη που περιέχει το κάθε εμβόλιο.

  1. HPV μόλυνση δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κολλήσετε άλλο στέλεχος

Υπάρχουν περισσότερα από 100 στελέχη HPV. Έχοντας ανοσία σε ένα μόνο στέλεχος δεν αποκλείει το να προσβληθεί κάποιος από κάποιο άλλο.

  1. Το εμβόλιο HPV απευθύνεται μόνο σε κορίτσια

Το εμβόλιο έχει προταθεί για όσους είναι μεταξύ 9 και 26 ετών – και τώρα η σύσταση είναι ακόμη ευρύτερη ηλικιακά.

  1. Ο εμβολιασμός σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν χρειάζονται να κάνουν test-PAP

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Γυναικολογίας και Μαιευτικής, οι γυναίκες πρέπει ακόμη και μετά τον μεβολιασμό να επαναλαμβάνουν τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο  κάθε χρόνο.

  1. Αν δεν κάνεις σεξ, μην ανησυχείς

Οποιαδήποτε επαφή με τα γεννητικά όργανα μπορεί να μεταδώσει μια λοίμωξη από τον HPV, οπότε οποιοσδήποτε με σεξουαλικό ιστορικό μπορεί να διατρέχει κίνδυνο Η ύπαρξη περισσότερων σεξουαλικών εταίρων θα μπορούσε να αυξήσει τον συνολικό κίνδυνο.

Θεραπείες