Δωρεάν αποστολή πάνω από 100€
  • Αρχική
  • /
  • Blog
  • /
  • Γυροειδής Αλωπεκία ποιά είναι η θεραπεία της?

Γυροειδής Αλωπεκία ποιά είναι η θεραπεία της?

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια κατάσταση όπου αναπτύσσονται αποψιλωτικές πλάκες, συνήθως στο κεφάλι ή στο γένι διαμέτρου 1-2 εκ. Συνήθως τα μαλλιά αναβιώνουν μετά από μερικούς μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών είναι μόνιμη.   Τι είναι η αλωπεκία και ποιος επηρεάζεται; Αλωπεκία σημαίνει απώλεια μαλλιών . Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους […]

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια κατάσταση όπου αναπτύσσονται αποψιλωτικές πλάκες, συνήθως στο κεφάλι ή στο γένι διαμέτρου 1-2 εκ. Συνήθως τα μαλλιά αναβιώνουν μετά από μερικούς μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια μαλλιών είναι μόνιμη.

 

Τι είναι η αλωπεκία και ποιος επηρεάζεται;

Αλωπεκία σημαίνει απώλεια μαλλιών . Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους, αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι μικρές πλάκες τριχόπτωσης, όπως οι κύκλοι, που εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής: αυτό ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία. Υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως η ολική αλωπεκία, όπου όλα τα μαλλιά του κεφαλιού, των φρυδιών και των βλεφαρίδων χάνονται. Οι λόγοι που οδηγούν σ αυτή την απώλεια δεν είναι γνωστοί, αλλά πιθανών να οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, άλλες μορφές αλωπεκίας είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία (φαλάκρα), διάχυτη αλωπεκία, αλωπεκία μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.

Η αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά περίπου οι μισές περιπτώσεις εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και το 80% των περιπτώσεων έρχονται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται εξίσου. Η κατάσταση τείνει να είναι πιο ήπια αν έρθει σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι παρακάτω είναι οι κύριοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει η αλωπεκία:

  • Πολύ συχνά τα μαλλιά εμφανίζονται στην πάσχουσα περιοχή μέσα σε λίγους μήνες. Αν τα μαλλιά μεγαλώσουν, μπορεί να μην έχουν το συνηθισμένο χρώμα τους και να φαίνονται γκρίζα ή λευκά για λίγο. Το συνηθισμένο χρώμα τελικά επιστρέφει μετά από μερικούς μήνες.
  • Μερικές φορές μια ή περισσότερες πλάκες φαλάκρας αναπτύσσονται μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη. Μερικές φορές το πρώτο φαλακρό σημείο εμφανιζει νέες τρίχες ενώ μπορεί να αναπτύσσεται ένα νέο φαλακρό σημείο.
  • Μερικές φορές διάφορες μικρές φαλακρές πλάκες αναπτύσσονται και συγχωνεύονται σε μια μεγαλύτερη φαλακρή περιοχή.

Οι ασθενείς πρέπει  να παραμείνουν ήρεμοι και να  θετικοί, επειδή τα μαλλιά αναβιώνουν από μόνα τους σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Τι προκαλεί την αλωπεκία;

Η αλωπεκία είναι γνωστή ως «αυτοάνοση ασθένεια». Αυτή είναι μια από αυτές τις ενοχλητικές συνθήκες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο συνήθως καταπολεμά τα μικρόβια, επιτίθεται απροσδόκητα.

Έτσι, μικροσκοπικά κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα, που ονομάζονται Τ κύτταρα, συγκεντρώνονται γύρω από τη βάση ενός θύλακα των τριχών και προσπαθούν να τα σκοτώσουν. Αυτό προκαλεί την πτώση των μαλλιών.

Η αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από μια πρόσφατη ασθένεια, όπως μια ιογενή λοίμωξη, ή με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων για άλλες ιατρικές καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να συνδέσουν την έναρξη της αλωπεκίας τους με ένα αγχωτικό συμβάν ζωής. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Αν έχετε αλωπεκία  έχετε επίσης μια ελαφρώς υψηλότερη από το μέσο όρο πιθανότητα ανάπτυξης άλλων αυτοάνοσων ασθενειών όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς και λεύκη. Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να ελέγξει εάν υπάρχουν ενδείξεις για αυτές μαζί με την απώλεια μαλλιών.

Η διάγνωση βασίζεται συνήθως στην τυπική εμφάνιση των αποψιλωτικών πλακών. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αιτία της απώλειας τρίχας, μερικές φορές μπορεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος ή βιοψία δέρματος από ένα φαλακρό σημείο για να αποκλειστούν άλλες αιτίες.

 

Ποιες είναι οι θεραπείες για άτομα με αλωπεκία;

Ευτυχώς, οι ήπιες περιπτώσεις αλωπεκίας είναι συχνά βελτιωμένες χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγους μήνες έως ένα χρόνο.

Σε μερικές περιπτώσεις, η αποσπασματική φαλάκρα μπορεί να έρθει και να περάσει πολλούς μήνες ή χρόνια.

Εάν επηρεαστεί λιγότερο από το ήμισυ του τριχωτού της κεφαλής και δεν ξεκινήσει καμία θεραπεία, υπάρχει περίπου 80% πιθανότητα πλήρους αναγέννησης μαλλιών εντός ενός έτους.

Με πιο εκτεταμένη τριχόπτωση, είναι λιγότερο πιθανό η τρίχα να ξαναγεννιέται.

Ωστόσο, ακόμη και αν τα μαλλιά σας μεγαλώνουν πλήρως μετά από ένα επεισόδιο αλωπεκίας, είναι συνηθισμένο να έχετε μία ή περισσότερες υποτροπές της πάθησης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Υπάρχουν λοιπόν πολλές ιδιωτικές κλινικές που θα υποσχεθούν την “άμεση αναγέννηση των μαλλιών”. Να είστε προσεκτικοί: πολλές θεραπείες για την αλωπεκία δεν είναι αποδεδειγμένες, συχνά δεν λειτουργούν και μπορούν γρήγορα να γίνουν πολύ ακριβές.

Εάν υπάρχουν μόνο ένα ή δύο μικρά φαλακρά σημεία, τότε πολλοί γιατροί θα σας συμβούλευαν να το αφήσετε να αυτοθεραπευτουν.

Ενέσεις στεροειδών

Οι ενέσεις στεροειδων στα φαλακρά σημεία του τριχωτού της κεφαλής μπορούν θεωρητικά να καταστέλλουν την τοπική ανοσολογική αντίδραση που εμφανίζεται στις πάσχουσες περιοχές. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επιτρέψει τα θυλάκια της τρίχας να λειτουργήσουν κανονικά και τα μαλλιά να ξαναγεννηθούν. Αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή για ένα ή περισσότερα μικρά έως μεσαία σημεία. Οι ενέσεις στεροειδών θεωρούνται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα μπαλώματα της αλωπεκίας που δεν είναι πολύ μεγάλα. Ωστόσο, δεν λειτουργούν σε κάθε περίπτωση.

Τοπικά στεροειδή

Οι κρέμες στεροειδών μπορεί να βοηθήσουν την αναγέννηση των τριχών. Αξίζει να δοκιμάσετε αν έχετε φαλακρές πλάκες που δεν είναι κατάλληλες για ενέσεις στεροειδών.

Τοπικό διάλυμα μινοξιδίλης

Αυτό εφαρμοζετα στα φαλακρά σημεία και έχει αποδειχθεί ότι προάγει την αναγέννηση της τρίχας σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι υψηλό, αλλά μπορεί να αξίζει τον κόπο – ειδικά εάν έχετε πιο εκτεταμένες φαλακρές που δεν είναι κατάλληλες για ενέσεις στεροειδών.

Μια τελική σημείωση σχετικά με τις θεραπείες

Όπως μπορείτε να δείτε από την παραπάνω ενότητα, υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας. Είναι δύσκολο να πούμε από την αρχή εάν μια συγκεκριμένη θεραπεία θα ωφελήσει ένα συγκεκριμένο άτομο. Μία από τις δυσκολίες είναι ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν χωρίς θεραπεία σε πολλές περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να διερευνηθεί η επίδραση των θεραπειών, καθώς τα μαλλιά μπορεί να αναγεννηθούν φυσικά.

Γενικά, το ποσοστό επιτυχίας για τις διάφορες θεραπείες δεν είναι τόσο υψηλό. Επίσης, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιαδήποτε τρίχα που επανεμφανίζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα επιμείνει μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία. Αλλά γενικά τα μαλλιά ξαναβγαίνουν από μόνα τους, γι ‘αυτό προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να σκέφτεστε θετικά!

Στην ίδια κατηγορία
Θεραπεία ουλών ακμής

Πιστεύετε ότι η ενεργός ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματολογικές παθήσεις και συνήθως όταν φεύγει η ακμή πρέπει να αντιμετωπίσετε τα σημάδια της ακμής. Δεν μιλάμε για τα μικρά σκούρα ή κόκκινα σημάδια που απομακρύνονται με το χρόνο, την απολέπιση και τις ξεθωριασμένες κηλίδες. Αντ ‘αυτού, μιλάμε για ατροφικές ουλές – χαρακωμένες ουλές […]

Τι είναι αλήθεια τελικά για το microneedling;

Το microneedling έχει χρόνο αποθεραπείας; Μετά τη θεραπεία microneedling  το δέρμα παρουσιάζει ήπια ερυθρότητα για 1-4 ώρες. Μέσα στις πρώτες 24 ώρες, η ερυθρότητα έχει υποχωρήσει. Για διάστημα περίπου 7 ημερών εφαρμόζουμε αναπλαστική και αντηλιακή κρέμα που σας επιτρέπουν να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μπορώ να κάνω derma roller στο σπίτι με ασφάλεια & […]

Κνίδωση η πιο κλασική έκφραση της αλλεργίας στο δέρμα.

Η κνίδωση χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό (φαγούρα) και από την εμφάνιση  ενός χαρακτηριστικού εξανθήματος που επιστημονικά ονομάζεται πομφός ,οι γνωστές «καντήλες» , όπως συχνά περιγράφονται από τους ασθενείς. Οι πομφοί έχουν χαρακτηριστική εμφάνιση ως υπεγερμένες (δηλαδή φουσκωμένες), κυκλικές ή με ακανόνιστο σχήμα περιοχές του δέρματος, που περιβάλλονται από ερυθρότητα. Οι πομφοί και το ερύθημα της […]

Ιδρωταδενίτιδα: υπάρχει θεραπεία;

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα ή αλλιώς ακμή περιπρωκτικής χώρας (acne inversa) αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του δέρματος και του υποδόριου ιστού με κύριο χαρακτηριστικό το εκτεταμένο δίκτυο πολλαπλών συριγγίων (κανάλια κάτω από το δέρμα) που επικοινωνούν μεταξύ τους. Η νόσος εντοπίζεται συνήθως στο περίνεο, στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, στο όσχεο, στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, στο […]

Θεραπείες
Υπηρεσίες
Προϊόντα
Blog
Πίσω στο κεντρικό μενού
Τι είναι το νήμα PDO;
Εξωσώματα VS PRP Βλαστοκυττάρων
Γιατί να επιλέξετε Rf Fractional Microneedling ;
Θυλακίτιδα: η λύση είναι το Laser Αλεξανδρίτη!
NANOSOFT ™ EYE BOOST
10 συχνές ερωτήσεις για την μεσοθεραπεία
Τι είναι αλήθεια τελικά για το microneedling;
Ενέσιμη μεσοθεραπεία με πιστόλι
Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του Profhilo και των fillers;