Ιδρωταδενίτιδα: υπάρχει θεραπεία;

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα ή αλλιώς ακμή περιπρωκτικής χώρας (acne inversa) αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του δέρματος και του υποδόριου ιστού με κύριο χαρακτηριστικό το εκτεταμένο δίκτυο πολλαπλών συριγγίων (κανάλια κάτω από το δέρμα) που επικοινωνούν μεταξύ τους. Η νόσος εντοπίζεται συνήθως στο περίνεο, στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, στο όσχεο, στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, στο ανώτερο τμήμα των μηρών και στις μασχάλες. Το αποτέλεσμα της χρόνιας φλεγμονής και των συριγγίων είναι η δημιουργία μικρών ή μεγάλων αποστημάτων (συλλογή από πύον) στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αίτια ιδρωταδενίτιδας

Η ιδρωταδενίτιδα οφείλεται σε ιδιομορφία του δέρματος και σε υπερκεράτωση και φλεγμονή των ριζών των τριχών, ενώ στην εμφάνιση της ασθένειας συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η μειωμένη άμυνα του οργανισμού (λόγω καπνίσματος, κακής διατροφής, άγχους κλπ), η ακμή, η παχυσαρκία, η έντονη τριχοφυία, μεταβολικές παθήσεις κλπ .

Μια γνωστή-άγνωστη νόσος
Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως, με προτίμηση στις ηλικίες από 20-29 ετών.

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη ως προς τη διάγνωσή της καθώς συχνά συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις όπως η θυλακίτιδα και η δοθιήνωση. Πολλές φορές μάλιστα, τα συμπτώματα αποδίδονται στην αποτρίχωση ή τη χρήση αποσμητικών. Όσο η νόσος εξελίσσεται, η αντιμετώπιση της γίνεται όλο και πιο δύσκολη και σε προχωρημένα στάδια μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου δέρματος. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν ένας ασθενής εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα, να απευθύνεται εγκαίρως σε δερματολόγο, ο οποίος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διαγνώσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νόσο τους.

Αποτρίχωση με Laser Αλεξανδριτη

Η αποτρίχωση με laser απαλλάσσει από μολύνσεις και θυλακίτιδες, ακνεϊκού τύπου εξανθήματα σε πρόσωπο και σώμα καθώς από ανεπιθύμητη τριχοφυΐα λόγω ορμονικών διαταραχών. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, η κύστη κόκκυγα και οι συχνές  δοθιηνώσεις σε μασχάλες και  μπικίνι λόγω ξυρίσματος.

 

Θεραπείες