Μυρμηκιές ποδιών και χεριών

Τι είναι οι μυρμηγκιές ή μυρμηκιές στα χέρια και στα πόδια;

Οι μυρμηγκιές είναι μη καρκινικές εκδηλώσεις του δέρματος, που προκαλούνται από ιογενή λοίμωξη στο ανώτερο στρώμα του δέρματος. Ο ένοχος είναι ένα στέλεχος ιού που ονομάζεται ανθρώπινος ιός θηλώματος ή HPV. Πολλά στελέχη του ιού υπάρχουν και εκείνα που προκαλούν μυρμηκιές στα χέρια και τα πόδια δεν είναι τα ίδια στελέχη του HPV που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι επιβλαβείς. Τελικά, σε περίπου δύο χρόνια, οι περισσότερες μυρμηκιές εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή μικρό πόνο, ανάλογα με τη θέση τους.

Τι μορφή έχουν οι μυρμηκιές;

Κατά μέσον όρο είναι μικρά, περίπου στο μέγεθος μιας γόμας μολυβιού. Και ειδικά στο πέλμα το ποδιού μπορεί να είναι παραπάνω από ένα.

Μερικές φορές οι κάλοι μπερδεύονται για παλαμιαία ή πελματιαία μυρμηκιά. Σε μερικές μυρμηκιες, εμφανίζονται μικρές μαύρες κουκίδες στο κέντρο της βλάβης στην πραγματικότητα οι μαύρες κουκίδες είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία που χρησιμοποιεί η μυρμηκια για να μεγαλώνει.

Πόσο εύκολο είναι να κολλήσεις μυρμηκιά;

Οι μυρμηγκιές εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο. Η μετάδοση μπορεί να είναι έμμεση. Για παράδειγμα, ένα παιδί με βλάβη στο χέρι του μπορεί να αγγίξει μια επιφάνεια παιδικής χαράς που ακουμπάει έπειτα ένα άλλο παιδί. Ή ένα άτομο με πελματιαία μυρμηκια χρησιμοποιεί ένα ντους χωρίς να φορα παπούτσια και ένα άλλο άτομο στη συνέχεια το χρησιμοποιεί και έρχεται σε επαφή με τον ιό της μυρμηκιας.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητα. Αλλά εκείνοι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν επίσης να αναπτύξουν μυρμηκιές.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Οι πελματιαίες και παλαμιαίες μυρμηκιές συχνά απομακρύνονται χωρίς θεραπεία. Εάν σας ενοχλεί ή μεγαλώνουν σε μέγεθος, ωστόσο, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με διάφορους τρόπους.

Σε περίπτωση που οι μυρμηγκιές είναι ομαλές ενδείκνυται η χρήση ενός τοπικού παρασκευάσματος σαλικυλικού οξέος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τρετινοΐνη ή το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου τα οποία προκαλούν επιλεκτικά ερεθισμό στην μυρμηγκιά. Η θεραπεία με αυτά τα σκευάσματα μπορεί να έχει διάρκεια αρκετών μηνών.

Η ηλεκτροκαυτηρίαση είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης απαιτείται όμως τοπική αναισθησία.

Η θεραπεία, ωστόσο, δεν είναι γρήγορη και εύκολη.

Ακόμη και αν μια θεραπεία είναι επιτυχής, η μυρμηκιά μπορεί να ξαναεμφανιστεί γιατί αντιμετωπίζουμε την βλάβη ιός παραμένει στο σώμα μας.

Θεραπείες