Τι είναι ο Έρπητας Ζωστήρας;

Ο έρπης ζωστήρας (έρπητας ζωστήρας) είναι μια αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα, ο οποίος αφού προκαλέσει την ανεμοβλογιά σε νεαρά ηλικία, εγκαθίσταται μόνιμα στον οργανισμό μας και παραμένει σε αδράνεια στις απολήξεις των αισθητικών νεύρων του δέρματος. O έρπητας ζωστήρας αναπτύσσεται συχνότερα σε ηλικιωμένους και άτομα που έχουν με πεσμένο ανοσοποιητικό (ανοσοκατασταλμένα).

Η διάγνωση είναι απλή εάν υπάρχει το χαρακτηριστικό εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα, ωστόσο, οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν άτυπα χαρακτηριστικά. Τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια του εξανθήματος και του συναφούς πόνου, ωστόσο, δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας, που είναι η πιο κοινή μακροχρόνια επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας;

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα ιογενές δερματικό εξάνθημα, περιορισμένης σχετικά έκτασης, συνήθως επώδυνο, , ακολουθούμενο από την ανάπτυξη ενός φυσαλιδώδους εξανθήματος, το οποίο είναι μονόπλευρο και τυπικά «ζώνει» τη μία πλευρά του σώματος. Το ένα τρίτο των ανθρώπων εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ποιος κινδυνεύει από έρπητα ζωστήρα;

Μόνο τα άτομα που είχαν προηγουμένως ανεμοβλογιά έχουν κίνδυνο έρπητα ζωστήρα. Ο κίνδυνος του έρπητα ζωστήρα και των επιπλοκών του αυξάνεται με την ηλικία, λόγω της μείωσης της κυτταρικής ανοσίας. Το 60% περίπου των ανθρώπων που αναπτύσσουν έρπητα ζωστήρα είναι γυναίκες.

Ο έρπης ζωστήρα είναι μεταδοτικός;

Για άτομα που ήδη παρουσίασαν ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι μεταδοτικός. Ωστόσο, για τα άτομα που δεν έχουν νοσήσει από ανεμοβλογιά, μπορεί η επαφή με ασθενή να τους προκαλέσει ανεμοβλογιά. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με το γιατρό.

Η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγία

Η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας γίνεται με αναλγητικά για τον πόνο, αντισταμινικά για τον κνησμό (φαγούρα), αντιβιοτικά για τις δευτεροπαθείς λοιμώξεις και αντιϊκά για την καταπολέμηση του ιού.

 

 

Θεραπείες