Το εξάνθημα από την πάνα μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε, από μια καινούργια τροφή στη διατροφή του παιδιού σας μέχρι και από τα ίδια τα ούρα του.

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας είναι γενικά ένα πρόβλημα που οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, το ερεθισμένο δέρμα μολύνεται από τον μύκητα Candida και είναι απαραίτητη η θεραπεία με μια μη συνταγογραφούμενη αντιμυκητιασική κρέμα ή αλοιφή. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αρχικά, προσπαθήστε να αφήσετε το μωρό σας χωρίς πάνα. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να αναπνέει το δερματάκι του. Φροντίστε, επίσης, να το αλλάζετε όσο πιο συχνά γίνεται, για να είναι καθαρό και να έχετε πάντα καθαρά χέρια όταν το αλλάζετε ή το πιάνετε στην περιοχή της πάνας. Εάν πρόκειται να το καθαρίσετε, φροντίστε να χρησιμοποιείτε σκέτο νερό ή ένα πολύ απαλό, υποαλλεργικό καθαριστικό που δεν θα του δημιουργήσει ή εντείνει κάποιον ερεθισμό. Ακόμα, στεγνώστε του το δέρμα, όχι τρίβοντάς το, αλλά με απαλές, “ταμποναριστές” κινήσεις, που δεν θα επιδεινώσουν το πρόβλημα στην περιοχή, δημιουργώντας περισσότερες κοκκινίλες ή φαγούρα.

Τέλος, μην ξεχνάτε μετά την αλλαγή της πάνας να βάζετε μία ειδική βρεφική κρέμα για να αποτρέψετε ή να αντιμετωπίσετε τους ερεθισμούς, αλλά και να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικό, βιολογικό απορρυπαντικό για τα ρουχαλάκια, τα σεντόνια και τις πετσέτες που έρχονται σε επαφή με το δερματάκι του μωρού σας.

Θεραπείες